субота, 12. мај 2012.

johny cash



Dobro dosli u moj svet muzike. Johnny Cash-a sam izabrao  zato sto mi je on bas tako ugadan uvod za svako druzenje.I ako je  Elvis Aaron Presley "The King" onda je Johnny Cash "El Viceministro".Na pocetku sam namerno stavio Remix pjesme Get Rhythm   da bih vas malo razdrmao,da ne bi samo letimicno presli preko ovog bloga -)



 Johnny Cash (rođen kao J.R. Cash; 26.2 1932. - 12.09 2003.), američki country muzicar  i pjevač. Cash se smatra jednim od najutjecajnjih američkih glazbenika(muzicara) dvadesetog veka.




  Cash je poznat po svom dubokom, jedinstvenom bas-baritonu, tutnjavi svog pratećeg benda The Tennessee Three, ponašanju i crnoj odjeći zbog koje je dobio nadimak "Čovjek u crnom". Svoje je koncerte obično počinjao riječima "Hello, I'm Johnny Cash" ("Zdravo, ja sam Johnny Cash").


U svojoj 55-godišnjoj karijeri prodao je više od 90 milijona albuma i zazuzeo "dominantnu poziciju u istoriji glazbe".


 Kako mu je karijera početkom šezdesetih krenula uzlaznom putanjom postao je ovisan o amfetaminima i barbituratima.Jedno kraće vrijeme je u Nashvilleu
  dijelio stan s Waylonom Jenningsom,

koji je bio teški ovisnik o amfetaminima. Cash je koristio" pilule za lilule" kako bi ostao budan tokom turneja.



 
   U seriji The Johnny Cash Show, Cash tvrdi kako je "probao sve stimulanse koji su se nudili u istoriji glazbe"





Iako je Cash pomno njegovao imidž romantičnog odmetnika, nikad nije služio zatvorsku kaznu. Iako je sedam puta završio u njemu zbog prekršaja, svaki put bi u njemu ostao samo preko noći. Njegov najneslavniji sukob sa zakonom dogodio se na turneji 1965., kad su ga uhapsili policajci iz odjela za narkotike iz El Pasa u Teksasu. Osumnjičili su ga da je krijumčario heroin iz Meksika, no to su bili narkotici i amfetamini na liječnički recept koje je Cash sakrio u kutiju za gitaru.

Cash je 1980. s 48 godina postao član Kuće slavnih country muzicara, ali pocetkom  osamdesetih su njegovi albumi podbacili.. Sredinom osamdesetih se udružio s Waylonom Jenningsom, Williejem Nelsonom i Krisom Kristoffersonom i osnovao grupu The Highwaymen. Snimili su dva hit albuma i održali uspješnu turneju.

CINI VAM SE POZNATO?(pitajte Stulica odakle mu ideja za USNE VRELE VISNJE,ali nije on jedini sa ovih prostora koji je prepevao Cash-a,ali ce mo se time pozabaviti u nekom od sledecih Blogova)
Cashova glazbena karijera bila je na niskoj razini tokom osamdesetih.Karijera mu se preporodila u devedesetima, i Cash je postao popularan i među mlađom, a ne samo country publikom. Cash je u svojem dnevnom boravku snimio album American Recordings (1994.), uz pratnju gitare. Na albumu su se našle razne obrade savremenih glazbenika, te je postigao veliki komercijalni uspjeh, osvojivši Grammy za najbolji savremeni folk album.

Cashu je 1997. dijagnozirana neurodegenerativna bolest zvana Shy-Dragerov sindrom. Kasnije je promijenjena u autonomnu neuropatiju popraćenu dijabetesom.
Johnny Cash umro je malo manje od četiri mjeseca nakon svoje supruge, 12. 09. 2003. Imao je 71 godinu.

Hod po ivici,je biografski film o Cashovu životu s Joaquinom Phoenixom u ulozi Casha i Reese Whiterspoon kao June.
Film je je postigao veliki uspjeh kako kod publike tako i kod kriticara. I Phoenix i Whiterspoon osvojili su brojne nagrade za svoje uloge, uključujući Zlatni globus za najboljeg glumca i glumicu. Oboje su sami pjevali svoje vokalne dionice, a Phoenix je naučio svirati gitaru. Osvojio je i Grammy za svoj doprinos na soundtracku za film. John Carter Cash, jedino dijete Johnnyja i June, bio je izvršni producent filma.


ZiM

U sledecem blogu THE KING

Нема коментара:

Постави коментар