понедељак, 30. април 2012.

ETNO SELO VRHPOLJE

LJUBOVIJA

.Na osmom kilometru od Ljubovije na magistralnok putu ka Bajinoj Basti nalazi se etno seloVrhpolje vlasnika i domacina NIKOLE KNEZEVICA



   Realizacija je započeta 2005. a etno selo je otvoreno 2007. godine. Vajati su kupovani  širom Srbije, rastavljani, transportovani, pa ponovo sastavljani na lokaciji na kojoj su sada. Zadržan je izgled, kao i nameštaj od pre 100 godina, jedino savremeno u vajatima su kupatila. Svaki od njih nosi ime po nekoj vrsti voća, jer kako kaže gospodin Nikola, lepše zvuči od klasične upotrebe brojeva.
U sklopu sela se nalazi i kafana "Hajdučki raj", kupljena u Žagubici sa zadržanim autentičnim izgledom od pre 150-ak godina. Domaći specijaliteti su za svaku preporuku.



 Etno – selo raspolaže smeštajnim kapacitetom od 12 drvenih vajata I kategorije, spremnih da prime 50-ak gostiju.
.

. Sve je ovde kao u neka vremena prošla.
Oseća se duh starih vremena i tradicije, s početka XIX veka.
Vajati, magaze, ćilimi , šarenice. Drveni kreveti zastrti tkanicama. Sinija i tronožac, stari ormani, devojački sanduci, petrolejka, natega, šareni pojas i dunja na ormanu. Miris suvih šljiva, krušaka i mušmula azbukovačkih.




  A kao i sve ostalo za sofrom se služe tradicionalna jela ovog kraja: proja, sir, kajmak, gibanica, uštipci, sarma, ajvar, riblja čorba od Drinske ribe.




Gostima etno sela u ponudi su šetnje, kupanje, raznorazne sportske aktivnosti, lov i ribolov. Moguća je plovidba Drinom u iznajmljenim čamcima.
  Ljubitelji raftinga, splavarenja mogu uživati u plovnim potencijalima reke Drine.
 Organizovanjem rafting regata i spustova čamcima niz poluplaninsku Drinu, ljubitelji splavarenja će poneti nezaboravne utiske
ZiM .



1 коментар: